Der er områder i verden, hvor folk lever særlig længe. Mange bliver over 100, og der er også langt færre, der får de sygdomme, der ellers rammer rigtigt mange ældre. Områderne kaldes “blå zoner”.

Der er for eksempel sådanne zoner på Sardinien, på øen Ikaria i Grækenland og på Okinawa i Japan, men også i Småland i Sverige. Hvad er det der gør at de tilsyneladende er ekstra sunde og raske i denne del af verden?

Her kommer en opskrift:

– Bevæg dig. Gerne på en måde, hvor det passer naturligt ind i din dagligdag – gå med hunden, arbejd i haven. Det giver en langt mere all-round træning for kroppen end at sidde på en motionscykel.

– Hav en mening med dit liv. Det kan være via en religion, ved at gøre noget for andre eller at have en opgave, der optager dig.

– Undgå stress. Husk at stress ikke er det du gør, men det du føler at du burde have gjort! Så lidt mere happy-go-lucky. Når du det ikke i dag, når du det måske i morgen. Eller slet ikke. Gør det noget?

– Spis kun til du er næsten mæt. Lad være med at proppe dig med mad – 80% mæt er en god tommelfingerregel.

– Spis mindre kød og mere grønt. Bønner, ærter, nødder, fisk og kylling. Og spis varieret, undgå kostfanatisme af alle slags.

– Drik mådeligt. Lidt vin af og til, aldrig for meget – og ikke alene. Vin bør nydes sammen med venner.

– Tro. Hvis du har en tro eller kommer i en eller anden form for samfund nogle gange om måneden øger det dine chancer for at holde dig rask og i live. Igen: En mening med livet og følelsen af at være del af et fællesskab er det, der gør livet værd at leve.

– Prioriter din familie. Lev i nærheden at dine forældre, prøv at holde fast ved din partner, brug tid på dine børn.

Essensen er vel at et godt og langt liv indeholder venner, engagement og bevægelse (for hjerne og krop) samt kost med meget grønt. Det lyder egentlig ganske godt, det hele!

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg accepterer Privacy Policy

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.