Når et for tidligt født barn skal have taget en blodprøve, skal mor eller far holde det tæt indtil sig hud mod hud. Så gør det mindre ondt på barnet, end hvis det ligger i sin kuvøse.

Og hvordan ved man så det? Babyer kan jo ikke fortælle, hvor ondt de har, på en skala fra 1 til 10? Nej, men de viser meget med deres minespil. Forskere har lavet en undersøgelse, hvor de filmede de små medens de fik taget blodprøve fra hælen. Senere blev filmene analyseret, og ud fra barnets grimasser – sammenknebne øjne, rynket næse, læberne snørpet sammen – blev der givet points på en skala for, hvor meget smerte man mente at barnet gav udtryk for. Og de fik færre smertepoints, hvis de lå mod fars eller mors bryst, end hvis de lå i kuvøsen.

Faktisk gav de også udtryk for mindre smerte hvis de lå hos deres mor, end hvis de lå hos far.

For tidligt fødte børn har i det hele taget gavn af at ligge op ad et forældrebryst med hudkontakt. Denne måde at pleje børnene på hedder kænguru-metoden, og den har været i brug i Danmark i mange år. Udover at virke smertestillende giver det barnet varme og tryghed og mindsker den stress, der er forbundet med at være for lille, måske syg, og udsat for evindelige prøvetagninger af forskellig slags.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg accepterer Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.