“Det er morfar, der er julemanden!”

Det er nu videnskabeligt bevist, at børn ikke tager skade af at finde ud af, at julemanden ikke findes “i virkeligheden”. Det får dem tværtimod til at føle, at de har en hemmelighed fælles med de voksne. Et canadisk forskerhold har sammenlignet en undersøgelse af børns holdning til julemanden i 1896 med en tilsvarende fra 1980. Det viste sig, at 90 % af de 4-årige børn troede på julemanden, 47 % af de 7-årige, og faktisk var 33 % af de 10-årige ikke helt sikre på, at han ikke fandtes. Når børnene nåede en alder, hvor de begyndte at tvivle på julemanden, spurgte de oftest deres forældre – der ikke rigtig vidste hvad de skulle svare. Holde fast i at julemanden findes, og dermed lyve for barnet? Eller bekræfte at han ikke findes, og måske skuffe barnet? Men det skal forældrene ikke være så bange for. Børn forstår godt at det med julemanden er en leg, og de leger gerne med på den og spiller sammen med forældrene i at “snyde” deres yngre søskende. Det bliver simpelthen en slags overgangsritual fra småbarnsalderen, siger forskerne fra Université de Montréal.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Jeg accepterer Privacy Policy

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.