Flere børn overlever kræft

For 40 år siden var det kun 30 % af børn, der fik kræft, der blev voksne. Nu er det til 80 %, altså 4 ud af 5 børn, der lever 5 år efter diagnosen og dermed også har en langt større chance for at nå voksen alder. Det er særlig leukæmi (blodkræft), der har fået en meget bedre prognose. Forbedringen skyldes forskning, der har resulteret i nye lægemidler. Men sygdommen er stadig noget, der påvirker og forandrer hele familien, og behandlingen er hård og forbundet med belastende bivirkninger – også på sigt. Det værste er måske, at kræftbehandling ofte fører til at børnene bliver sterile, fordi behandlingen er giftig ikke bare for kræftceller, men også for de celler, der snere i livet skal blive til æg og sædceller. Æggestokvæv fra piger kan fjernes inden kræftbehandlingen, fryses ned, og så opereres ind igen, når pigen vil have børn, men det er stadig en behandling på forsøgsstadiet.

Hvis du oplever den store ulykke at et barn i familien bliver syg med kræft, kan det være en lettelse at møde andre i samme situation. Foreningen Cancerramte Børn har en gruppe for bedsteforældre.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Jeg accepterer Privacy Policy

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.