At blive mor som 50+ – er det lykken?

Lader børnebørnene vente på sig? Eller har du først sent mødt manden i dit liv? Selv om du er i bedstemoralderen, kan du godt blive gravid og få børn. Det gør flere og flere kvinder. På engelske fertilitetsklinikker er der et stigende antal kvinder, der får børn i moden alder. Det kan sagtens lade sig gøre, selv om deres æggestokke ikke mere producerer æg. Et livskraftigt æg fra en yngre donorkvinde kan befrugtes med modtagerkvindens mands sæd, og efter at det er begyndt at gro, kan det lægges op i modtagerens livmoder. I starten er det nødvendigt med et hormontilskud for at få ægget til at udvikle sig i livmoderen, men efter tre måneder er graviditeten selvkørende med hormoner og udvikler sig uden hjælp. På grund af kvindens alder er der dog øget risiko for svangerskabskomplikationer.

Kvinder, der bliver mødre efter de 50 år, bliver beskyldt for at kun tænke på sig selv og ikke på barnet. Det er jo ikke sikkert, at barnet får lov til at beholde sin mor så længe som andre børn. Men… man får vel altid børn for sin egen skyld og ikke for barnets, eller hvad?

Engelske Susan Tollefsen blev gravid for første gang som 57-årig. Hun fik datteren Freya (der må være noget nordisk arv et sted) efter ægdonation på en fertilitetsklinik i Rusland. Faderen var hendes kæreste Nick, 11 år yngre.

Nu er Freya 3 år, Susan er 61, og hun og Nick er flyttet fra hinanden. Susan giver efterhånden kritikerne ret: Man bør ikke få et barn, når man er over 50. Det er hårdt at være enlig mor, når man selv er oppe i årene og er begyndt at få flere skavanker og færre kræfter – hun er fx døv på det ene øre, og er opereret for slidgigt i det ene knæ. Hendes økonomi er skrabet, og til forskel fra hos de yngre er der ikke udsigt til, at den bliver bedre med årene.

Hun er også landet mellem to generationer. Hendes jævnaldrende er begyndt at få børnebørn og går op i de problemer og glæder, det bringer. Samtidig har Susan ikke ret meget til fælles med de andre mødre i Freyas børnehave. De er unge, de snakker om at gå i byen, om musik, om hvad de vil  fremover i livet, og andet man nu snakker om, når man er 30-40 år yngre end Susan.

På pluskontoen står hendes livserfaring, og bevidstheden om, at livet har en ende og må nydes og bruges bedst muligt, medens det er der. Hun ved, at Freya måske ikke vil have sin mor, når hun selv bliver voksen og skal have børn. Så hun nyder tiden med Freya 100 %.

Historien om Susan er fra The Telegraph.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Jeg accepterer Privacy Policy

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.