Sår på barneknæ

Førstehjælp til børn

 

“Små sår og fattige venner skal man ikke negligere” sagde min mormor. Så her er der lidt om sår og andre skader. De fattige venner finder du sikkert selv ud af at gøre noget for!

SårSår på barneknæ

Renses med rigeligt lunkent vand, f.eks. med håndbruseren. Brug kun sæbe, hvis det er nødvendigt for at fjerne snavs omkring såret. Brug ikke jod, sprit, klorhexidin, “tøsejod”, brintoverilte eller andre desinfektionsmidler, de ødelægger de celler i såret, som er kroppens naturlige forsvar mod betændelse. Hvis der er fremmedlegemer i såret som du ikke kan få væk, som grus eller asfalt, bør du kontakte læge. Overfladiske sår heler bedst uden forbinding, men det kan være en rar fornemmelse med noget, der dækker og beskytter lidt. Og et flot plaster virker rigtig godt mod smerter hos børn (og en del voksne).

Hvis det svier at rense såret med vand, kan du lave saltvand at skylle med. Brug to teskefulde salt til en liter lunkent vand. Det behøver ikke at være sterilt eller kogt vand, hanevand duer fint. Sådan en blanding har samme saltindhold som kroppen; derfor svier det ikke.

At det dunker i et sår er udtryk for, at der er kraftig blodcirkulation på stedet. Det skal der være for at reparere skaden, så det er i orden.

Stivkrampevaccination kan være aktuel, hvis der er jord i såret. Efter den sidste børnevaccination i 5-årsalderen er man dækket i 10 år, men herefter bør man vaccineres igen.

 

Betændelse i sår

Der vil altid være lidt rødme omkring et sår som følge af den øgede blodcirkulation, men hvis der er udbredt rødme og hævelse og måske gulligt snask i såret, kan der være betændelse i det. Et andet tegn på betændelse er, at såret ikke vil hele. Hold det i første omgang rent med rigeligt lunkent vand (gerne saltvand) to gange om dagen. Så bør det blive pænere i løbet af et par dage. Brug ikke penicillinsalve, med mindre lægen har anbefalet det. Gå til læge, hvis barnet får feber eller får mere ondt.

 

Snitsår

Hvis snitsår sidder i nærheden af led, f.eks. over knoerne, kan en sene være beskadiget. Sådan et sår skal ses af læge, selv om det ikke er ret dybt. Ellers kan du selv behandle mindre snitsår, der ikke er dybere end 1/2 cm.

 

Sår i ansigtet

Det skal naturligvis hele så pænt som muligt, så ved mindste tvivl bør det ses af en læge. Det skal være inden for de første 6 timer efter skaden, ellers kan man ikke sy såret pga risikoen for betændelse.

Sår i ansigtet og hovedbunden bløder mere and andre steder på kroppen.

 

Hvis det bløder

Du kan få blødning til at stoppe hurtigere ved at trykke fingeren mod såret i et par minutter. Hold evt. et rent stykke gaze imellem (vat hænger fast). Hvis blødningen er meget kraftig, lys og pulserende, må du blive ved med at presse mod såret, indtil I er på skadestuen.

 

Forbrændinger

Hold det skoldede sted under hanen eller i en balje med vand, der ikke behøver at være iskoldt, kun stuetempereret. Tid: Ca. 10 – 15 minutter.

1. grads forbrænding giver rødme og svie, men ikke blærer eller sår. Svien kan lindres med Aloe Vera gel eller creme eller lokalbedøvende creme fra apoteket. Forbinding er ikke nødvendig, og huden heler fint uden ar.

2. grads forbrænding giver blærer, som efterhånden går i stykker og danner en hel del væske. Her er skaden gået dybere i vævet, og med mindre blæren er lille bitte, bør du kontakte læge. Heler uden ar, hvis der ikke går betændelse i såret.

Ved 3. grads forbrænding er huden helt ødelagt og kan ikke hele – gå altid til læge.

 

Forstuvninger

I et led støder to eller tre knogler op mod hinanden. Hvor de mødes, er fladerne dækket af glat brusk, og der er lidt væske i leddet, der fungerer som smørelse. Omkring leddet er der en kapsel og ledbånd, der holder knogleenderne på plads i forhold til hinanden. Ved en kraftig drejning eller vinkling i leddet kan kapsel og ledbånd blive overstrakt eller gå mere eller mindre i stykker – det er en forstuvning. Et forstuvet led gør ondt og hæver, men ikke voldsomt. Leddets stilling vil være normal. Der vil oftest ikke være blodudtrædninger omkring leddet, og barnet vil kunne belaste det forsigtigt, dvs. stå på benet, hvis det er der, skaden er. Til forskel gør et knoglebrud så ondt, at belastning ikke er mulig.

En forstuvning behandles ved at holde leddet i ro og begrænse hævelse. Lige når skaden er sket er det godt at lægge is på. En pose dybfrosne ærter er godt til formålet – læg et viskestykke mellem posen og huden, så huden ikke får kuldeskader. Det skadede led bør hvile hævet, og efterhånden få en støttende og stabiliserende forbinding med elastikbind.

 

SolskoldningBørn på stranden

Sol er dejligt! Det er sundt for humøret, og kroppen danner D-vitamin i sol. Så selvfølgelig skal børnene være ude i solen. Det er ikke farligt at blive solbrun, det er hudens naturlige reaktion på sollys. Men det er skadeligt for huden at blive skoldet undervejs, og det er den, hvis den bliver rød og øm. Hvis huden bliver skoldet, øger det risikoen for modermærkekræft, men også for rynker og slap hud senere i livet. Derfor er det meget vigtigt at forebygge solskoldning. Brug solcreme med mindst faktor 15. Ved middelhavet er solen stærkere, og du skal meget højere op i solfaktor. Gå ind i skyggen midt på dagen. Husk at løst vævet tøj godt kan slippe sol igennem, og husk at små børn og andre med knap så meget hår bør have hat på.

Hvis skaden alligevel sker, og huden er blevet rød og svier, kan du lindre lidt med Aloe Vera-gel, lokalbedøvende gel eller evt. 1% hydrokortisoncreme, som fås i håndkøb. Og så må skoldet hud ikke få sol igen, før den er helet fuldstændig op.

Brandmænd

Det er surt, men der bliver tilsyneladende flere og flere brandmænd i vores badevand. De er ikke noget hyggeligt bekendtskab – det gør ondt at blive berørt af en af deres lange tråde! Og er der en tråd, kan der nemt være flere, så det er en god idé at flytte sig væk fra hvor man blev brændt. Det kan lindre lidt at skylle med havvand eller duppe eddike på, men andre kure er der ikke. Tis har ingen virkning! Der er kommet en solcreme, der skulle kunne beskytte mod brandmænd – jeg ved ikke hvor effektiv, den er.

 

Buler

En bule kommer efter et slag mod huden et sted, hvor der ligger knogle lige under. Derfor ser man oftest buler i hovedet og på skinnebenene. Det er en hævelse, der består af en samling af blod og vævsvæske. Læg noget koldt på så hurtigt som muligt, så bliver den ikke så stor. Du skal aldrig forsøge at prikke hul på den.

 

Noget i den gale hals

Hvis barnet er lille, holder du det op-og-ned, evt. ved at lægge det over skulderen. Det vigtige er, at barnets hoved og overkrop vender nedad. Så trykker du barnets brystkasse sammen, eller giver det nogle slag mellem skulderbladene med flad hånd. Et større barn lægges i samme stilling, f.eks. på et bord med hoved og overkrop hængende ud over kanten. Bank det mellem skulderbladene med flad hånd.

 

Fremmedlegemer

Små børn putter af og til ting ind i kroppens åbninger. Pludselig er en perle blevet væk, og måske er den i næsen eller øret. Hvis fremmedlegemet bliver siddende, vil det irritere slimhinden og give hævelse og betændelse. Hvis det ikke er helt let at fjerne fremmedlegemet, bør du ikke prøve at gøre det selv – tag til læge.

 

Insektstik

Insektstik er kun farlige, hvis man er allergisk, eller hvis man bliver stukket i munden af en hveps eller bi. Ellers er der ingen grund til at opsøge læge. Hvis der er en brod tilbage, kan du skrabe den væk med neglen. En skovflåt rykkes af med pincet – hvis hovedet ikke følger med, falder det af af sig selv senere. Der vil nok komme som et lille myggestik på stedet. Det er helt ufarligt. Men hvis der kommer en større rød plamage omkring bidstedet nogle dage senere, skal du gå til læge.

Insektstik, der klør, kan behandles med lidt hydrokortisoncreme, der fås i håndkøb på apoteket.

{jcomments on}

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Jeg accepterer Privacy Policy

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.