Vores børn – andres unger

 

Hvis du er bedsteforælder, har du jo en gang selv opdraget børn, efter bedste evne og de normer, der gjaldt i samfundet den gang. Men samfundet og normerne for opdragelse forandrer sig, og menneskerne følger med.

 

 

Det bliver ikke altid til noget, man synes om. Men når det gælder opdragelse af børnebørnene, er det forældrene, der har fat i den lange ende. Det er jo deres børn. Så må de jo leve med det, hvis andre synes deres unger er totalt utålelige. Eller? Ville du tie stille, eller ville du fortælle dem det? Det kan jo være at de ikke kan se deres egen lille Villy som andet end en engel, medens andre synes han må være barn af hin onde. Det er jo heller ikke noget nyt, at den ældre generation synes de unge er forfærdelige. Men det er nyt, at unge mennesker i dag kan være så selvcentrerede, at de kun opfatter andre som rekvisitter i deres eget liv.

 

Her er en artikel og en lang debat fra Politiken om, hvordan en del børn i en SFO opfører sig – og det er ret rystende. Når pædagogerne protesterer til forældrene, er der ingen lydhørhed overhovedet. I debatten er der stort set enighed om, at forældrene svigter deres forældreansvar.

 

“Der skal en hel landsby til at opdrage et barn”, siger man. Det betyder jo at barnet er en del af samfundet, og må slibes til og lære af kontakten med andre samfundsborgere. Så jeg synes man skal sige fra og markere hvor ens grænse går, hvis man møder et barn med en adfærd man ikke synes man vil finde sig i. Selvfølgelig på en måde, der tager hensyn til situationen og barnets alder.

 

Selv om du elsker dine børnebørn og finder dig i mere fra dem end fra andre, kan du vel også føle trang til at sige ordentligt fra over for dem. Det passer ikke rigtigt ind i skabelonen om rare bedsteforældre og yndige børnebørn, og så får du måske dårlig samvittighed – ligesom mormor i dette læserbrev fra Hjemmets brevkasse.

 

{jcomments on}

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Jeg accepterer Privacy Policy

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.