Reservebedste – hvad er det?

Hvis man savner børn i sin dagligdag, kan man blive reservebedsteforælder. Det kan være som hjælp til pasning når barnet er sygt, som støtte til en enlig forælder eller udsatte familier, som voksenkontakt til børn, der måske ikke har egne bedsteforældre i nærheden. Man skal bare huske, at det ikke uden videre bliver en ukompliceret og lykkelig relation! Ligesom alle andre forhold kræver det en indsats, en afstemning af forventninger til hinanden, tolerance, åbenhed og overbærenhed. Man forpligter sig over for hinanden og skal være parat til det. Alle tre parter investerer en masse følelser i projektet, så der er mulighed for både store glæder og dybe skuffelser.

Der er vel ikke to familier, der er ens. Der er forskellige værdier, normer, adfærd, tanker om børneopdragelse, hvad man plejer, hvad der er god tone, hvad man overhovedet ikke taler om, hvordan man holder jul og fødselsdag… Chancen for at man som reservebedste finder en familie, hvor der er fuld overensstemmelse på alle disse punkter, er vist nærmest nul. Det er det godt at være klar over i forvejen og prøve at tage højde for.

Desværre har en del haft dårlige erfaringer med at være reservebedste. De føler sig udnyttet som billig arbejdskraft, som om de kun er en slags pasningsordning og ikke nogle, der bliver reelt knyttet til familien.

Hvordan kan man blive reservebedste? Eller få en?

Der er mange muligheder – man kan annoncere selv enten i lokalpressen eller fx i Gul og Gratis. Man kan også kontakte kommunen; enkelt kommuner har reservebedsteordninger. Der er også netsteder, fx. seniorlife.dk (hvis man gerne vil have hende, de har på billedet, tror jeg dog det bliver svært – hun har vist hænderne fulde).

Er der penge involveret?

Det er vanskeligt. Som forælder har man vel ikke lyst til en reservebedste, der kun vil passe ens barn for at tjene penge. Det ligger også i luften, at hvis man betaler, kan man også forlange – og så er det pludselig mere et ansættelsesforhold end den frivillige relation, der er lagt op til. På den anden side: Hvis det er børnepasning man har brug for, skal man måske også betale for det. Det er jo ikke meningen, at en reservebedste skal være en gratis ung pige i huset. Skat har en mening om, hvordan man forholder sig, hvis der er penge imellem parterne.

På borneborn.dk formidler vi også gerne kontakt mellem mennesker, der er interesseret i at få eller at være reservebedster.

Vi vil også meget gerne høre om erfaringer med reservebedsteforældre, både gode og dårlige. Og gode råd om hvordan det kommer til at blive en glæde for alle er særligt velkomne.

NB! Hvis du sender et indlæg, hvor du søger reservebedste, eller gerne selv vil være det – HUSK at skrive din mailadresse eller telefon i indlægget!

1 svar
  1. Ulla Morgenthaler Pedersen says:

    Hej børnebørn.dk.
    Jeg hedder Ulla, bor på Amager og er 38 år. Jeg søger et reserve bedsteforældre par til min søn på 8 år og med tiden, min lille søn som kommer til Marts. Min store søn har oplevet at have mine forældre, som kærlige og velfungerende mormor og morfar. De boede ude på landet i vestsjælland og havde hus med have og høns og dejlig natur i nærområdet. Men for 4 år siden blev min mor meget syg og er som følge deraf blevet hjerneskadet. Hun er nu kommet her til kbh pog bor på plejehjem. Min far kunne ikke håndtere hendes sygdom og indlæggelser og heller ikke klare sig alene og blev meget trist og kom på plejehjem efter et år. Det gik kun en vej og sidste år mistede vi ham. Vi savner rigtig meget at have nogle lidt ældre mennesker i vores liv.. Min søn ville have rigtig godt af at have nogen som kunne give lidt ekstra opmærksom og evt tage på nogle hyggelige ture sammen med. Drømmer om nogen der har et lille sommerhus, hvor han og vi kan komme med ind i mellem og få lidt luftforandring i vores liv. Kærlige og håbefulde hilsner, Ulla

    Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.